ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ

Επιστροφή στη Λίστα Επαγγελμάτων

 

"ΜΟΥΣΙΚΟΣ"

ΜΕΝΟΥ:

 


Περιγραφή επαγγέλματος:
Ο μουσικός είναι το άτομο που ασχολείται με την εκτέλεση ή και τη σύνθεση μουσικών έργων, καθώς και με τη μουσική παιδεία και διδασκαλία της μουσικής και των μουσικών οργάνων. Ο επαγγελματίας μουσικός έχει μακρόχρονη ενασχόληση με τη μουσική. Συνήθως ειδικεύεται σε ένα συγκεκριμένο μουσικό όργανο, που αναλαμβάνει να το διδάξει, ή να συμμετέχει με αυτό στην εκτέλεση μουσικών θεμάτων.
Ο μουσικός που ασχολείται με τη σύνθεση μουσικών κομματιών, βοηθείται πολύ με τη χρήση ηλεκτρονικών μηχανημάτων σύνθεσης ήχου και αντίστοιχων προγραμμάτων ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τα ηλεκτρονικά μηχανήματα σύνθεσης ήχου και οι Η/Υ βοηθούν το μουσικό στη σύνθεση μουσικών κομματιών.
Ο μουσικός ασκεί βιοποριστικά το επάγγελμά του ως εκτελεστής μουσικού οργάνου, ως συνθέτης, ως δάσκαλος μουσικής θεωρίας καθώς και ως δάσκαλος μουσικού οργάνου. Η εργασιακή του απασχόληση μπορεί να μην είναι σε καθημερινή βάση.
Οι δραστηριότητες του μουσικού μπορεί να περιλαμβάνουν την εκτέλεση, τη σύνθεση και την ηχογράφηση μουσικών έργων, τη διδασκαλία της θεωρίας της μουσικής και των μουσικών οργάνων. Ακόμη, ο μουσικός μπορεί να εκπαιδεύει ομάδες και να αναλαμβάνει μουσικές παραγωγές.
Κατά την άσκηση του επαγγέλματός του χρησιμοποιεί βασικά μουσικά όργανα φυσικού ήχου, μικρόφωνο και μηχάνημα αναπαραγωγής-ηχογράφησης, όπως κασετόφωνο, μαγνητόφωνο, ψηφιακούς και αναλογικούς δίσκους (dat), μικροδίσκους (md), προσωπικό υπολογιστή για εκτύπωση υλικού.
Το επάγγελμα του μουσικού απαιτεί μακρόχρονη προετοιμασία και ενασχόληση, καθώς και επιμονή. Οι επαγγελματίες μουσικοί ενισχύονται μερικές φορές από τον ΟΑΕΔ με επίδομα.

Επιστροφή στο μενού

 

Ιδιαίτερα προσωπικά χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο επαγγελματίας μουσικός έχει μουσική παιδεία και χαρακτηρίζεται από αγάπη και αφοσίωση για το αντικείμενο της εργασίας του. Ως συνθέτης, χρειάζεται να διαθέτει επιδεξιότητα στο χειρισμό μηχανημάτων σύνθεσης ήχου και ηλεκτρονικού υπολογιστή, ακουστική ικανότητα, δημιουργική φαντασία και έμπνευση. Στην περίπτωση που εργάζεται ως δάσκαλος μουσικής, χρειάζεται να διαθέτει υπομονή, επιμονή και ικανότητα μετάδοσης. Ακόμη, η ικανότητα συνεργασίας και ομαδικής εργασίας είναι απαραίτητη όταν ο μουσικός είναι μέλος ορχήστρας. Η αγάπη και το μεράκι για τη μουσική, η αφοσίωση και η αυτοσυγκέντρωση κατά την εκτέλεση της εργασίας και η καλή ακουστική αντίληψη, χαρακτηρίζουν τον επαγγελματία μουσικό.

Επιστροφή στο μενού

 

Σπουδές:
Πολλοί επαγγελματίες μουσικοί, οργανοπαίκτες κυρίως του λαϊκού ή ελαφρού τραγουδιού, είναι αυτοδίδακτοι.
Σήμερα λειτουργούν στα ΑΕΙ τμήματα Μουσικών Σπουδών και συγκεκριμένα το τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου στην Κέρκυρα, το τμήμα Μουσικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η φοίτηση διαρκεί 10 εξάμηνα. 
Για την εισαγωγή στα παραπάνω τμήματα απαιτείται εξέταση στα ειδικά μαθήματα της Αρμονίας και του Ελέγχου Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων. Ιδιαίτερα για το τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου απαιτείται εξέταση στα ειδικά μαθήματα της Αρμονίας και της DICTEE.

Επιστροφή στο μενού

 

Προϋποθέσεις άσκησης:

Η άσκηση του επαγγέλματος απαιτεί τη λήψη σχετικού διπλώματος. Οι σπουδές μπορούν επίσης να γίνουν σε ωδεία και ιδιωτικές σχολές στις οποίες διδάσκονται μουσικά όργανα, ορθοφωνία και φωνητική. Οι πλήρεις σπουδές διαρκούν περίπου οκτώ έτη. Η καθημερινή εξάσκηση θεωρείται απαραίτητη, η δε προϋπηρεσία και ιδίως η μαθητεία σε γνωστό και μεγάλο δάσκαλο παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην επαγγελματική εξέλιξη του μουσικού.
Το πτυχίο δεν είναι απαραίτητο τυπικό προσόν για τον επαγγελματία μουσικό.
Χρειάζεται ειδική άδεια άσκησης του επαγγέλματος που χορηγείται μετά από εξετάσεις σε Σύλλογο (Σωματείο) Μουσικών.

Υπάρχει νομοθεσία που κατοχυρώνει το επάγγελμα νομικά, καθώς και γραπτός κώδικας δεοντολογίας από το Σύνδεσμο Μουσικών Ελλάδας.

Επιστροφή στο μενού

 

Περιβάλλον ενασχόλησης:
Ο μουσικός μπορεί να εργαστεί σε χώρους ψυχαγωγίας ( θέατρα, κέντρα διασκέδασης ), στα ΜΜΕ, σε τουριστικές μονάδες, σε ωδεία παραδίνοντας μαθήματα μουσικής.

Επιστροφή στο μενού

 

Επαγγελματικές συνθήκες:

Ο μουσικός εργάζεται σε κλειστούς χώρους, όπως ωδεία, αίθουσες μουσικής, κατοικίες, κέντρα διασκέδασης και ορισμένες φορές σε αίθουσες ηχογραφήσεων. Το ωράριο εργασίας και οι συνθήκες εργασίας του μουσικού εξαρτώνται από το είδος και το χώρο της απασχόλησης. Σε αίθουσες ψυχαγωγίας εργάζεται βραδινές ώρες κάτω από σκληρές και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Κατά περίσταση απαιτούνται ορισμένες μετακινήσεις, κυρίως για συναυλίες.

Επιστροφή στο μενού

 

Επαγγελματικές οργανώσεις:
Σύνδεσμος Μουσικών Ελλάδας

Επιστροφή στο μενού

 

Μέλλον:
Οι μουσικοί έχουν ικανοποιητική ζήτηση στην αγορά εργασίας, που όμως υπερκαλύπτεται από αντίστοιχη υπερβάλλουσα προσφορά. Αυτό αφορά ειδικότερα στους μουσικούς της ελαφράς και λαϊκής μουσικής, της οποίας μεγάλος αριθμός δυσκολεύεται να βρει εργασία, κυρίως σε μόνιμη βάση. Στο χώρο της κλασικής μουσικής, αντίθετα, προβλέπεται αυξημένη ζήτηση σε επαγγελματίες εγχόρδων και πνευστών ( βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο, φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο, κορνέτα, άρπα, κρουστά) επειδή υπάρχει αύξηση και βελτίωση των συμφωνικών ορχηστρών στην Ελλάδα.
Στη δημόσια εκπαίδευση το 1998 διορίστηκαν συνολικά 158 μουσικοί και 256 το 1999. Τη σχολική χρονιά 2000-2001 διορίστηκαν μόλις 53 μουσικοί και το 2002-2003 63.
Σε έρευνα που έγινε στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, φαίνεται ότι η ανεργία μόλις προσεγγίζει το 2,9%. Η πλειοψηφία των αποφοίτων του τμήματος ( 76,6%) εργάζεται, το 17% των πτυχιούχων συνεχίζει τις σπουδές του ( μεταπτυχιακό, κατάρτιση) και το 3,4% αναζητά εργασία ή πραγματοποιεί επιπλέον σπουδές. Σε ότι αφορά το ακριβές αντικείμενο εργασίας, το 96,6% των αποφοίτων απασχολείται σε αντικείμενο σχετικό με τις βασικές τους σπουδές.
Οι αποδοχές συνήθως δεν είναι ικανοποιητικές. Οι μουσικοί αμείβονται ή με ημερομίσθιο ή σύμφωνα με τη σύμβαση που έχουν υπογράψει.

Επιστροφή στο μενού

Επιστροφή στη Λίστα Επαγγελμάτων