ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ

Επιστροφή στη Λίστα Επαγγελμάτων

 

"ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ"

ΜΕΝΟΥ:


Περιγραφή επαγγέλματος:

Ο ιεροψάλτης, ψάλλει εκκλησιαστικούς ύμνους και τροπάρια των ιερών α-κολουθιών στην εκκλησία και σε άλλους χώρους τέλεσης μυστηρίων.
Ειδικότερα, ο ιεροψάλτης, συμμετέχει στην τέλεση των ιερών ακολουθιών της εκκλησίας, ψέλνοντας εκκλησιαστικούς ύμνους και τροπάρια.
Κατά τη διάρκεια της εργασίας του χρησιμοποιεί βιβλία βυζαντινής μουσικής, βιβλία εκκλησιαστικής υμνολογίας (λειτουργικά), τονοδότη, μικροφωνικές και μεγαφωνικές εγκαταστάσεις. Τα άτομα με προβλήματα όρασης χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό, δηλαδή μηχανές Braille για να γράφουν εκκλησιαστικούς ύμνους που δεν υπάρχουν έτοιμοι.

Επιστροφή στο μενού

 

Ιδιαίτερα προσωπικά χαρακτηριστικά και Ικανότητες:

          Το επάγγελμα απαιτεί ήθος, ευσυνειδησία, συνέπεια, ηρεμία και ευαισθησία. Απαραίτητες είναι οι φωνητικές ικανότητες, καθώς και ικανότητα συνεργασίας. Επίσης, απαραίτητη θεωρείται η λεπτομερής και επισταμένη γνώση της βυζαντινής μουσικής. Η αγάπη για τα θεία, τη βυζαντινή μουσική και η καλλιφωνία, είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον επαγγελματία ιεροψάλτη.

Επιστροφή στο μενού

 

Σπουδές:

Ο ιεροψάλτης, σπουδάζει σε ωδεία (κρατικά, ιδιωτικά, δημοτικά), σε Σχολές Μητροπόλεων εγκεκριμένες από το κράτος, ή σε Εκκλησιαστικές Σχολές. Στην Ανώτατη Εκπαίδευση υπάρχει το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας όπου η φοίτηση διαρκεί 10 εξάμηνα. Για την εισαγωγή στο τμήμα αυτό απαιτείται εξέταση στα ειδικά μαθήματα της Αρμονίας και του ελέγχου Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων.

Τα άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν επιπλέον να φοιτήσουν στο Τμήμα Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τυφλών. Η φοίτηση είναι τουλάχιστον τριετής και στο τμήμα μπορούν να συμμετέχουν έως 8 σπουδαστές.

Επιστροφή στο μενού

  

Προϋποθέσεις άσκησης:
Για το διορισμό ενός ιεροψάλτη σε υπεύθυνη θέση, απαιτείται πολύχρονη μαθητεία και εξάσκηση.

Επιστροφή στο μενού

  

Περιβάλλον ενασχόλησης:
Οι πτυχιούχοι ιεροψάλτες εργάζονται σε Ωδεία και Μουσικές Σχολές ως καθηγητές, σε ιερούς ναούς ή σε χορωδίες ως μέλη.

Επιστροφή στο μενού

 

Επαγγελματικές συνθήκες:

Οι συνθήκες εργασίας του είναι καλές και δεν παρουσιάζουν προβλήματα ή δυσκολίες. Ο ιεροψάλτης, έχει την ευθύνη της ψαλμώδισης των εκκλησιαστικών ύμνων και τροπαρίων. H εργασία του απαιτεί πολλές ώρες ορθοστασίας. Δεν υπάρχει καθημερινό τακτικό ωράριο, ακολουθεί το ωράριο των ιερών ακολουθιών. Όταν αποτελεί μέλος χορωδίας, χρειάζεται να μεταβεί από τον τόπο εργασίας του, στο χώρο όπου θα ψάλλει. Υπάρχει συνεργασία μεταξύ δεξιού και αριστερού ιεροψάλτη, καθώς και μεταξύ ιεροψαλτών και ιερέων. Πολλές φορές, οι εκκλησιαστικοί ύμνοι ψέλνονται και από χορωδίες. Οι χώροι όπου εργάζεται, είναι οι ιεροί ναοί.

Βασικό πρόβλημα για τα άτομα με προβλήματα όρασης είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη βιβλιογραφία ( π.χ. ύμνοι ) σε Braille.

Επιστροφή στο μενού

 

Επαγγελματικές οργανώσεις:
Ο συλλογικός φορέας που εκπροσωπεί το επάγγελμα είναι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιεροψαλτών.

Επιστροφή στο μενού

 

Μέλλον:

Οι προοπτικές απασχόλησης του επαγγέλματος, είναι σχετικά περιορισμένες, καθώς χρησιμοποιούνται επαγγελματίες ιεροψάλτες κυρίως στους μεγάλους ναούς και σε πολυπληθείς ενορίες.
Οι χρηματικές απολαβές του ιεροψάλτη προκύπτουν από τις συμφωνίες που γίνονται μεταξύ των ιεροψαλτών και του εκκλησιαστικού συμβουλίου. Γενικά η αμοιβή είναι ικανοποιητική και συχνά υπάρχουν και έκτακτα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την τέλεση μυστηρίων (Γάμων, Βαπτίσεων κ.λ.π.)

Επιστροφή στο μενού

 

Επιστροφή στη Λίστα Επαγγελμάτων